Birthday cake for Granny - Budapest Roll with whisky

23 March 2015

budapestrulle, budapetsakelse, budapestrulle whisky, budapetsakelse whisky, tårta med whisky, cake whisky, budapest roll, budapest pastry, budapest roll whisky, budapest pastry whisky

A couple of days my granny turned 89 years (!) old and we went there to
celebrate her. One of her favourite pastry is Budapest rolls so I decided to bake it for her.
But as usual I can't really follow a recipe without change it and give it my own twist. 
I think it's far too little chocolate in "the original" so I added some creamy ganache and a little whisky.

För ett par dagar sedan så fyllde min mormor 89 år (!) och vi åkte dit och
firad henne. En av hennes favoritbakverk är Budapest bakelse så jag bestämde
 mig för att baka det till henne. Men som vanligt kan jag inte riktigt följa ett recept utan att 
ändra lite i det och ge det min egen twist. Jag tycker det är alldeles för lite choklad i "originalet", 
så jag lade till en ganache och lite whisky.

budapestrulle, budapetsakelse, budapestrulle whisky, budapetsakelse whisky, tårta med whisky, cake whisky, budapest roll, budapest pastry, budapest roll whisky, budapest pastry whisky

Budapest Roll with Chocolate Ganache and Whisky
Meringue
4 egg whites
200 ml sugar
200 ml crushed hazelnuts

Filling
300 ml cream
2 tsp whisky
clementines (1 tin preserved or 2-3 fresh)

Ganache
75 g dark chocolate 70%
4 tbsp cream

Decoration
Powder suger
25 g melted dark chocolate

1. Heat oven to 175°C (350F).
2. Beat the egg whites with a mixer. When the egg whites start foaming, add the sugar little by little. Beat  until the meringue mixture is glossy and stiff, fold in the crushed hazelnuts.
3. Spead the meringue mixture (in a square) on a tray with a baking sheet.
4. Bake in the middle of the own for 15-20 minutes. The meringue should be hard on the outside but still a little soft in the middle.
5. Leave the meringue to cool for 10-15 minutes.
6. Melt the chocolate and add the cream. Stir until smooth and leave to cool for about 5 minutes. 
7. Whip the cream and fold in the whisky.
8. Spread the chocolate ganache on the meringue. Then spread the whiskey cream on top. Half the cloves of clementines if needed and spread them on the cream.
9. Gently roll the meringue and place the edge downside.
10. Sprinkel with powder sugar and melted chocolate.

budapestrulle, budapetsakelse, budapestrulle whisky, budapetsakelse whisky, tårta med whisky, cake whisky, budapest roll, budapest pastry, budapest roll whisky, budapest pastry whisky

Budapestrulle med chokladganache och whisky
Maräng
4 äggvitor
2 dl socker
2 dl krossade hasselnötter

Fyllning
3 dl gädde
2 tsk whisky
clementiner (1 konservburk inlagda eller 2-3 färska)

Ganache
75 g mörk choklad 70%
4 msk grädde

Dekoration
florsocker
25 g smält mörk choklad

1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Vispa äggvitorna i en matberedare. Tillsätt sockret, lite i taget, när äggvitorna börjar skumma. Vispa tills smeten är glansig och håller formen. Vänd i de krossade hasselnötterna.
3. Bred ut margänsmeten i en rektangel på en plåt med bakplåtspapper.
4. Grädda i motten av ugnen i 15-20 minuter. Marängen ska vara hård på utsidan men fortfarande lite mjuk inuti.
5. Låt marängen svalna 10-15 minuter.
6. Smält chokladen och tillsätt grädden. Rör om tills det blir en smät chokladkräm. Låt den svalna ca 5 minuter.
7. Vispa grädde i en skål och tillsätt whiskyn.
8. Bred ut choklad ganachen på marängen. Bred sedan ut grädden ovan på. Halvera eventuellt clementinklyftorna och sprid ut dem på grädden.
9. Rulla försiktigt ihop marängen till en rulle och lägg skarven nedåt.
10. Pudra över florsocker och ringla över smält choklad.

budapestrulle, budapetsakelse, budapestrulle whisky, budapetsakelse whisky, tårta med whisky, cake whisky, budapest roll, budapest pastry, budapest roll whisky, budapest pastry whisky



// Photography by Emelie Ekborg

You Might Also Like

0 Comments

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
................................