Tasty Chantrelles & Bacon in puff pastry

7 October 2015

Chantrelles, yellow chantrelles, muschrooms, starter, starter mushrooms, startre chantrelles, puff pastry, chantrelles puff pastry, kantareller, gula kantareller, förrätt, förrätt kantareller, mördeg, kantareller i mördeg, chantrelles bacon, kantareller bacon

The autumn is here and me and mr M enjoy long walks in the forrest. Sometimes we are lucky to find mushrooms. The other day we found chantrelles and I made some tasty puff pastry squares with the chantrelles and bacon. 

Chantrelles, yellow chantrelles, muschrooms, starter, starter mushrooms, startre chantrelles, puff pastry, chantrelles puff pastry, kantareller, gula kantareller, förrätt, förrätt kantareller, mördeg, kantareller i mördeg, chantrelles bacon, kantareller bacon

That evening mr M was away watching a football game, so I decided to make a tasty but light dinner for myself. This dish is both as a starter (make small square) and as a light main course (make large squares) together with a green salad.


Chantrelles & bacon dices in puff pastry 
8 small pieces or 4 large

100 g chantrelles (fresh)
4-8 frozen puff pastry squares
1 tsp butter
1 onion
125 g bacon
parsley
salt & black pepper
1 egg

1. Defrost the frozen puff pastry squares.
2. Clean the chantrelles and cut in halves. 
3. Chop the onion and saute gently in a frying pan together with the chantrelles with some butter,
until the water from chantrelles is reduced.
4. Add finely chopped parsley, salt and black pepper.
5. Cut the puff pastry squares in halves, if needed (they should be about 8 x 8 cm, 3 x 3 inches).
Use a glass as a mold and make large circles in the squares. 
6. Chop the bacon into dices. Place half of them in the middle of each puff pastry square. Mix the rest of the bacon with the chantrelles.
7. Spoon the chantrelle and bacon mix on the circles in the puff pastry squares.
8. Beat the egg in a glass. Brush the edges of the puff pastry with egg.
9. Cook in the middle of the oven at 225°C or 437°F for 10-12 minutes.

Chantrelles, yellow chantrelles, muschrooms, starter, starter mushrooms, startre chantrelles, puff pastry, chantrelles puff pastry, kantareller, gula kantareller, förrätt, förrätt kantareller, mördeg, kantareller i mördeg, chantrelles bacon, kantareller bacon


Hösten är verkligen här nu och mr M och jag njuter av långa promenader i skogen. Ibland har vi turen att hitta svamp. Häromdagen hittade vi lite kantareller och jag gjorde några läckra mördegsrutor fyllda med kantareller och bacon.
På kvällen var mr M iväg på en fotbollsmatch så jag passade på att göra en enkel men supergod middag till mig själv.
Den här rätten passar egentligen både som förrätt (gör mindre rutor) och huvudrätt (gör större rutor) tillsammans med en grön sallad.

Chantrelles, yellow chantrelles, muschrooms, starter, starter mushrooms, startre chantrelles, puff pastry, chantrelles puff pastry, kantareller, gula kantareller, förrätt, förrätt kantareller, mördeg, kantareller i mördeg, chantrelles bacon, kantareller bacon

When you make circles in the puff pastry and then place something in it, "the rest" of the pastry will rise during baking in the oven.
Squares of puff pastry are perfect to keep in the freeze. Make them yourself or buy ready made - it's up to you, but they are perfect for both sweet and savoury dishes. 

När man stansar ut cirklar i mördegsplattorna och sedan fyller dem med något, så fluffar degen upp sig runtomkring när man gräddar med i ugnen.
Mördegsplattor är perfekta att ha till hands i frysen. Gör dem själv eller köp färdiga - det är upp till dig, men de är perfekta till både mat och bakverk.

Chantrelles, yellow chantrelles, muschrooms, starter, starter mushrooms, startre chantrelles, puff pastry, chantrelles puff pastry, kantareller, gula kantareller, förrätt, förrätt kantareller, mördeg, kantareller i mördeg, chantrelles bacon, kantareller bacon

Mustiga mördegsrutor med kantareller & bacon
4 stora eller 8 små

100g färska kantareller
4-8 frysta mördegsplattor
1 gul lök
1 tsk smör
125g bacon
persilja
salt & peppar
1 ägg

1. Tina mördegsplattorna.
2. Rensa och halvera kantarellerna. Hacka löken.
3. Fräs kantarellerna och löken lätt i smör och tillsätt sedan finhackad persilja, salt och peppar.
4. Dela ev mördegsplattorna, de bör vara ca 8 x 8 cm. Använd ett glass som form och tryck ut stora rundlar i mitten av plattorna. 
5. Skär baconen i tärningar. Lägg hälften i mitten på rundlarna och blanda sedan resten av baconen med kantarellerna.
6. Skeda upp kantarell- och baconröran och lägg i rundlarna på mördegsplattorna.
7. Vispa upp ägget i ett glas och pensla sedan kanterna av mördegsplattorna.
8. Grädda i mitten av ugen på 225°C i 10-12 minuter.





// Photography by Emelie Ekborg

You Might Also Like

0 Comments

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
................................